Het aantal uren waarin de stroomprijs onder nul dook, is vorig jaar flink toegenomen in België, meer dan in veel buurlanden. Dat lijkt goed nieuws, maar “banken zijn daardoor minder geneigd om leningen toe te kennen voor een hernieuwbaar energieproject” kopte De Standaard in een artikel van 6/1/2025.
In 2024 waren er in België veel meer uren waarin de elektriciteitsprijs onder nul lag dan in 2023. Dat gebeurt wanneer de stroomproductie groter is dan het verwachte verbruik. Het aantal ‘negatieve stroomprijsuren’ is in België met 82 procent toegenomen, blijkt uit een vergelijking van Eurelectric. Daarmee doen we het beter dan veel andere Europese landen. Alleen in Frankrijk breidde het fenomeen van negatieve stroomprijsuren zich in 2024 nog sneller uit, met een toename van 139 procent.

Dat er steeds vaker negatieve prijzen zijn, doet de vraag rijzen waarom elektriciteitsproducenten hun installaties niet gewoon stilleggen op sommige momenten. Want bij negatieve prijzen moeten ze de verbruiker betalen om van hun stroom af te raken.
Volgens Bram Claeys, hoofdadviseur bij de Europese ngo Regulatory Assistance Project (RAP), blijven de installaties aan staan omdat producenten ze niet willen en/of kunnen stilzetten. Zo is het moeilijk om een kerncentrale in- en uit te schakelen naargelang het peil van de elektriciteitsprijs. Claeys wijst er ook op dat een deel van de almaar grotere hernieuwbare energieproductie blijft draaien omdat het vanwege de subsidiëring voordelig is om te produceren, ook bij negatieve prijzen.
De toename van het aantal uren met negatieve prijzen is volgens David Daggelinckx, ceo van het Antwerpse windenergiebedrijf Vleemo, geen goede zaak voor verdere investeringen in hernieuwbare energieproductie. “Het helpt investeringen niet vooruit”, zegt hij. “Banken zijn minder geneigd om leningen toe te kennen voor een hernieuwbaar energieproject als er minder zekerheid is over de inkomsten.”
Een toename van het aantal negatieve stroomprijsuren, samen met de huidige onzekerheid rond de Vlaamse ondersteuning, zou de investeringen in hernieuwbare energie in Vlaanderen kunnen doen stilvallen denken sommigen.
Dien tijdig jouw bezwaarschrift in. Wacht zeker niet tot de laatste dag, want de klok tikt!
Diende je bij de vorige aanvraag in februari 2024 al een bezwaarschrift in? Doe dit dan zeker nu opnieuw want het betreft een NIEUWE AANVRAAG.
Je hebt nog…
Deel dit bericht via: