Ga naar de inhoud

Affligem Windstil

Nieuws over het windturbine project te Affligem nabij Erembodegem

  • Home
  • Plannen
    • Project Windturbines Engie-Eoly
  • Bezorgdheden
    • Slagschaduw
    • Geluidshinder
    • Veiligheidsrisico’s
    • Landschap en natuur
    • Wetgeving
    • Waardevermindering
  • Media
    • Windturbines Affligem in de pers
    • Windturbines algemeen
  • Wil je helpen
  • Bezwaar indienen
  • Contact
  • Privacy Policy
  • Toggle zoekformulier
Windturbines verminderen opbrengst zonneparken volgens recente studie TNO

Huishoudens betalen per jaar gemiddeld meer voor stroom in 2025 nu Vlaamse Regering korting schrapt die de impact van groene stroom subsidies beperkte (bron: VRT NWS 11/01/2025)

Geplaatst op 11 januari 202511 januari 2025 Door VF Geen reacties op Huishoudens betalen per jaar gemiddeld meer voor stroom in 2025 nu Vlaamse Regering korting schrapt die de impact van groene stroom subsidies beperkte (bron: VRT NWS 11/01/2025)

Sinds 1 januari betalen huishoudens in Vlaanderen op jaarbasis gemiddeld 15,72 euro extra op hun stroomfactuur. Dat komt omdat de nieuwe Vlaamse regering een korting schrapt die de impact van groene subsidies op de netkosten beperkte, kopte VRT NWS zaterdag 11 januari op de website.

Het voorbije jaar leek de storm van de energiecrisis helemaal gaan liggen. De prijzen voor gas en elektriciteit leken onder controle, de bevoorrading kwam nooit in het gedrang. We begonnen weer wat meer elektriciteit te verbruiken én we konden die zelfs goedkoop invoeren uit Frankrijk. Ook de vele lasten op onze stroomfactuur namen eindelijk wat af.

Maar 2025 kondigt zich somberder aan. Onze energietransitie kost nu eenmaal geld en dat geld moet ergens vandaan komen. Van de industrie, onder meer (daar gaan we morgen in een tweede artikel op in). Maar ook van de huishoudens. En die zien hun facturen opnieuw stijgen.

Vanuit het Vlaamse niveau blijft de druk op de elektriciteitsfacturen hoog. Vooral de erfenis van de groenestroomcertificaten, de subsidies voor groene stroom, speelt ons parten.

Die subsidies worden onder meer in onze distributienettarieven verrekend. De vorige Vlaamse regering besliste twee jaar geleden een korting toe te passen om de impact van de groene subsidies op de netkosten voor de Vlaamse huishoudens te verlagen. Vorig jaar bedroeg die 67 miljoen euro.

De huidige Vlaamse regering schrapte die korting. Daardoor betaalt een gemiddeld Vlaams huishouden sinds 2025 op jaarbasis opnieuw 15,72 euro meer voor de subsidies voor groene stroom, zo blijkt uit berekeningen van de Vlaamse Nutsregulator op vraag van de VRT nieuwsredactie.

Ook op het federale niveau blijft de druk op de elektriciteitsfacturen onevenredig hoog. De federale accijnzen op elektriciteit bedroegen voor huishoudens op 1 januari 2025 49,41 euro per MWh. Voor aardgas was dat 9,45 euro. Elektriciteit wordt dus maar liefst ruim vijf keer meer belast dan aardgas.

Er is nog een element dat de elektriciteitsmarkt en ook de huishoudens parten speelt: dat is de almaar grotere onvoorspelbaarheid van de prijs van de elektriciteit.

Wanneer de wind en de zon niet thuis geven, op donkere, windstille en koude winterdagen kunnen de prijzen dan weer enorm pieken. Op 12 december jl. om 17 uur ’s avonds explodeerde de stroomprijs tot 565 euro. De voorbij weken kregen we zulke prijsschokken meermaals te verwerken, tijdens de zogenoemde Dunkelflautes, donkere, windstille periodes met lage temperaturen en veel vraag naar stroom. De onzekerheid over de stroomprijzen drukt ook bij de huishoudens.

De meeste mensen begrijpen amper wat er op de stroommarkt aan de hand is, twijfelen voortdurend over het stroomcontract dat ze moeten nemen en hebben dikwijls niet de middelen of de tijd om te investeren in slimme energiesystemen.

Sterkere netten kunnen de overschotten aan stroom beter verdelen en ook de toenemende vraag beter opvangen.

Voor de laag- en middenspanningsnetten van Fluvius gaat het over maar liefst 11 miljard euro, te investeren tussen 2024 en 2033. Hoogspanningsnetbeheerder Elia zou vanaf 2024 op amper 5 jaar tijd 9,4 miljard euro spenderen aan de verdere uitbouw van zijn Belgisch net. Die investeringen moeten uiteindelijk leiden tot lagere stroomprijzen, maar ze worden wel meteen aangerekend op onze stroomfactuur.

Uitgerekend dit jaar is de impact het grootst. Voor een gemiddeld huishouden komt er voor de nettarieven in één klap 120 euro bij. Dat is een stijging met maar liefst 33% tegenover 2024. Dit jaar al blijkt de stijging bijna 50 procent hoger dan eerder ingeschat en de vraag is of de lichte stijging van de komende jaren niet veel forser zal zijn dan voorspeld.

Stijging jaarlijkse netkosten elektriciteit Vlaams gezin 2025 (bron: VREG / VRT NWS)
Stijging jaarlijkse netkosten elektriciteit Vlaams gezin 2025 (bron: VREG / VRT NWS)

Want er komen mogelijk nog extra kosten aan. Onder door meer de ontspoorde investeringsplannen van hoogspanningsnetbeheerder Elia. Oorspronkelijk zouden die investeringen 9,4 miljard euro bedragen. Maar daar mag op dit moment al 4,3 miljard worden bijgeteld. 

Die 4,3 miljard extra zijn eind vorig jaar letterlijk en figuurlijk boven water gekomen. Het gaat over de kostenexplosie van het energie-eiland. Dat moet tegen 2030 de verschillende nieuwe windmolenparken voor onze westkust en buitenlandse offshoreparken verbinden.

Indien Elia of de (toekomstige) federale regering niet ingrijpt, komen die miljarden ook op onze stroomfacturen terecht. Dan zullen er ook na 2027 nog stevige stijgingen van de nettarieven zijn. 

Lees hier het volledige artikel op VRT NWS

Dien tijdig jouw bezwaarschrift in. Wacht zeker niet tot de laatste dag, want de klok tikt!
Diende je bij de vorige aanvraag in februari 2024 al een bezwaarschrift in? Doe dit dan zeker nu opnieuw want het betreft een NIEUWE AANVRAAG.

Je hebt nog…

Deel dit bericht via:

Bezorgdheden, Media, Wetgeving, Windturbines algemeen Tags:bezorgdheden, pers, windturbines

Berichtnavigatie

Previous Post: Aantal uren waarin stroomprijs onder nul dook in 2024 fors toegenomen: “Dat helpt investeringen in hernieuwbare energie niet vooruit” (bron: De Standaard 6/1/2025)
Next Post: Vergunning voor 2 windturbines in Asse vernietigd (bron: VRT NWS 8/1/2025)

Verwante artikels

Windturbines Affligem komen er voorlopig niet ENGIE en EOLY trekken aanvraag voor 2 windturbines in (bron: Nieuwsblad, 31/5/’23) Bezwaar indienen
artikel Nieuwsblad Affligem Windstil nieuwe aanvraag Nieuwe aanvraag voor twee windturbines langs E40: actiecomité roept opnieuw op om bezwaar in te dienen. (bron: Nieuwsblad 29/12/2024) Bezorgdheden
Inplanting Windturbines Affligem (Update 2/1/25) Kom nu zondag 5 januari 2025 naar Den IJsbeer en krijg de nodige info over hoe een geldig bezwaarschrift in te dienen. Bezorgdheden
geluidsoverlast_winturbine Een derde van Gronings dorpje bezoekt dokter vanwege klachten windturbines (bron: AD 18/3/2024) Bezorgdheden
Hoe een bezwaar indienen? (UPDATE 23/1/2025) Bezorgdheden
Minister Demir weigert vergunning windturbines Affligem na protest buurtbewoners Opluchting in Affligem na weigering van vergunning voor 2 windmolens (18/6/2024, bron: VRT) Media

Geef een reactie Reactie annuleren

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Logo AffligemWindstil v2
Geen windturbines op 300 m van woon- en natuurgebied in Affligem.
Steun onze actie!
Download hier het bezwaarschrift
Animatie Slagschaduw simulatie Affligem. Klik hier om meer te lezen
Vergelijking windturbines
Een vergelijking: hoe hoog worden de windturbines in Affligem?
Onze nieuwe flyer december 2024

Archief

  • januari 2025
  • december 2024
  • juni 2024
  • april 2024
  • maart 2024
  • februari 2024
  • januari 2024
  • mei 2023
  • maart 2023
  • februari 2023
  • januari 2023
  • december 2022

"Onze laatste groene kouter offeren we niet op"

Recente Posts

  • Nieuwe regels Skeyes vanaf 1/7/2024 mbt de beperking van exclusiezones rond luchthavens en radiobakens
    Luchtverkeersleider Skeyes en Defensie perken exclusiezones rond luchthavens en radiobakens in ten voordele van grootschalige windenergie (bron: o.a. persberichten Skeyes dd 3/5/24 en 17/6/24 en aanvraagdossier)21 januari 2025
  • Nieuwe aanvraag omgevingsvergunning voor 2 windturbines te Affligem december 2024
    Update 23/01/2025: Het huidige openbare onderzoek is afgelopen. Intussen dienden al meer dan 1.000 omwonenden opnieuw schriftelijk bezwaar in bij de gemeente Affligem tegen de geplande bouw van 2 windturbines. Een record aantal belanghebbenden geven zo terug aan dat dit project geen plaats heeft op deze locatie zo dicht bij woon- en natuurgebied. Daarnaast werd een advocaat aangesteld om het dossier op te volgen.12 januari 2025
  • Brandende windmolen op de grens tussen Nederland en Duitsland niet te redden (AD)
    Brandende windmolen bij Losser (grens met Duitsland) niet te redden, schade één miljoen euro (bron: AD en Oost.nl, 2/1/2025)11 januari 2025
  • Omgevingsvergunning windturbines Asse geweigerd door RvVB
    Vergunning voor 2 windturbines in Asse vernietigd (bron: VRT NWS 8/1/2025)11 januari 2025
  • Windturbines verminderen opbrengst zonneparken volgens recente studie TNO
    Huishoudens betalen per jaar gemiddeld meer voor stroom in 2025 nu Vlaamse Regering korting schrapt die de impact van groene stroom subsidies beperkte (bron: VRT NWS 11/01/2025)11 januari 2025

Recente reacties

  1. Marleen op Update 23/01/2025: Het huidige openbare onderzoek is afgelopen. Intussen dienden al meer dan 1.000 omwonenden opnieuw schriftelijk bezwaar in bij de gemeente Affligem tegen de geplande bouw van 2 windturbines. Een record aantal belanghebbenden geven zo terug aan dat dit project geen plaats heeft op deze locatie zo dicht bij woon- en natuurgebied. Daarnaast werd een advocaat aangesteld om het dossier op te volgen.
  2. Update 14/01/2025: Het huidige openbare onderzoek loopt nog één week, maar intussen dienden al meer dan 760 omwonenden opnieuw schriftelijk bezwaar in bij de gemeente Affligem tegen de geplande bouw van 2 windturbines. Een record aantal belanghebbenden op Geluidshinder
  3. Update 14/01/2025: Het huidige openbare onderzoek loopt nog één week, maar intussen dienden al meer dan 760 omwonenden een nieuw schriftelijk bezwaarschrift in bij de gemeente Affligem tegen de geplande bouw van 2 windturbines. Opnieuw geven een record op In zeven jaar nooit zoveel klachten over windmolens in Vlaanderen (bron: De Standaard, 13/2/24)
  4. Update 12/01/2025: Met nog een aantal dagen te gaan in het huidige openbare onderzoek, dienden intussen al meer dan 375 omwonenden opnieuw een schriftelijk bezwaarschrift in tegen de geplande bouw van de 2 turbines in de open kouters te Affligem. Daarnaas op Slagschaduwhinder (update 27/12/2024 incl. 3D animaties Affligem)
  5. Update 12/01/2025: Met nog een aantal dagen te gaan in het huidige openbare onderzoek, dienden intussen al meer dan 375 omwonenden opnieuw een schriftelijk bezwaarschrift in tegen de geplande bouw van de 2 turbines in de open kouters te Affligem. Daarnaas op Energiebedrijf Engie bezoekt vrouw die werd getroffen door ijsbrok van windmolen

Copyright © J Affligem Windstil.

Aangedreven door PressBook Green WordPress thema