(update 11/03/23) De geplande bouw van twee windturbines in de open kouters te Affligem ter hoogte van de Zwarteberg, Tenbos en Kortenbos blijft de gemoederen beroeren. De vooropgestelde locatie heeft onvoldoende draagkracht om er windturbines in te planten. Dat vinden zowel de gemeente Affligem als een groot aantal omwonenden en belanghebbenden. Het dossier bevat bovendien een aantal belangrijke wettelijke leemtes en legt zelfs een aantal potentieel belangrijke veiligheidsrisico’s bloot.
Meer dan 60 omwonenden en ondernemingen uit de buurt dienden een bezwaarschrift in via een gemeenschappelijke advocaat. Bijkomend werden ongeveer 335 schriftelijke bezwaarschriften van andere belanghebbenden ingediend bij de gemeente of via het omgevingsloket. Momenteel zijn er dus al ongeveer 395 bezwaren geuit tegen de komst van het project.
Een hoge druk Seveso gasleiding (die het brandgevaarlijke zuurstof transporteert van de haven van Rotterdam naar Noord-Frankrijk) ligt binnen de wettelijk te voorziene scheidingsafstand en op minder dan 85 meter verwijderd van windturbine WT1. Alleen dit gegeven alleen al maakt de vooropgestelde locatie risicovol en ongeschikt voor een dergelijk project.
Uit de uitgevoerde veiligheidsstudies in opdracht van Engie en Eoly blijkt dat een ernstig defect aan de windturbine kan leiden tot het breuk van deze gasleiding met potentieel meerdere dodelijke slachtoffers tot gevolg. De windturbine WT1 is immers binnen de scheidingsafstand van deze gasleiding gelegen. De hogedruk gasleiding loopt over een afstand van 250 meter langs de Zwarteberg en verdwijnt vervolgens onder de E40 richting Teralfene. In de buurt lopen talrijke wandel-, fiets- en mountainbikeroutes en de regio wordt ook veelvuldig bezocht door ruiters en koetsiers.
De Zwarteberg is bovendien door de jaren heen een verbindingsweg geworden tussen de dorpskernen van Hekelgem, Teralfene en Tenbos, zeker sinds de voorlaatste brug over de E40 in Tenbos werd gesloten na een aanrijding door een kraanwagen op de E40. De omliggende wegen worden ook veelvuldig gebruikt door schoolgaande kinderen.
Het feit dat beide windturbines zo dicht bij woongebied én de verkeersas E40 liggen, een rotordiameter van 150 meter hebben en 200 meter hoog zijn, maakt bovendien dat belangrijke delen van Tenbos, de Daalstraat, de Kavee én de E40 binnen de zones liggen van bladbreuk van één of beide turbines.
Op de kaart hieronder zijn deze risicozones van 554 meter rondom iedere turbine aangeduid in oranje. Ook een deel van de E40 ligt over een afstand van ongeveer 1.500 meter in deze zone.

Ook voor ijsworp liggen delen van de E40, Ten Bos en de Daalstraat in de effectzone van de windturbines. Hoewel windturbines verplicht uitgerust dienen te worden met een veiligheidssysteem dat bij ijsvorming de windturbines stillegt, kunnen dergelijke systemen ook falen zoals eind 2022 nog bleek in Nederland. Daar zorgde een windturbine voor een ravage toen een ijsbrok van de windturbine werd weggeslingerd en op een rijdende auto terecht kwam.
De omvang en de inplanting van de windturbines zou ervoor zorgen dat het gehele karakter van de streek wordt geschonden. Hieronder vindt u op schaal de werkelijke impact van de inplanting van beide turbines op de omgeving…


Ook de nabijheid van de hoogspanningsleiding van Elia en het vliegbaken (DVOR) van Essene vormen specifieke veiligheidsproblemen.
Elia verbiedt op basis van internationale normen het plaatsen van windturbines van dergelijke grootte tot op een afstand van 225 meter (= 1,5 maal de rotordiameter) van haar hoogspanningsleidingen gezien de belangrijke en gevaarlijke impact van de gecreëerde luchtstromen op de leidingen. Deze grens wordt de drukgevaargrens genoemd. Windturbine WT2 zou volgens Engie en Eoly op 226 meter komen te liggen van de hoogspanningslijn, een marge van 1 luttele meter...
De windturbine blijft echter wel nog steeds ingepland binnen de valgevaargrens van de hoogspanningsleiding waarbij een omvallende turbine de hoogspanningsleidingen kan raken en ernstig beschadigen (= hoogte + 0,5 maal rotordiameter = 200 m + 75 m = 275 meter !).
Tenslotte voldoet de beoordeling van het project niet aan de interne evaluatieregels van Skeyes m.b.t. het radiobaken van Essene, waardoor het project bovendien een risico blijft voor de (buger)luchtvaart.
De risico’s voor omwonenden en voorbijgangers zijn duidelijk reëel. Veiligheid is een aspect waar niet licht mee mag worden omgesprongen. Een duidelijke ‘neen’ is dan ook het enige juiste antwoord voor dit windturbineproject!
Deel dit bericht via
Reactie op “Windturbineproject te Affligem stuit op stevig verzet door veiligheidsrisico’s en impact op leefkwaliteit omwonenden.”