In 2023 werden er in Vlaanderen maar liefst 66 klachten over windmolenhinder ingediend bij de Omgevingsinspectie, melden De Standaard en GVA. Dat is het grootste aantal klachten van de afgelopen zeven jaar. Eén en ander blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Johan Deckmyn opvroeg bij Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Het betreft hier klachten over windturbines die reeds in gebruik werden genomen, niet over bezwaren tijdens een Openbaar Onderzoek.
In 2022 ging het nog om 51 klachten en in 2021 slechts om 29.
De voornaamste redenen van de klachten van omwonenden waren afkomstig van geluidshinder en slagschaduw.
Het recordaantal klachten in 2023 volgt op een jaar waarin er met 93 projecten een recordaantal vergunningen werd afgeleverd. Het ging toen om 112 windturbines, wat het grootste aantal is sinds 2019. Toen werden er 150 windturbines gebouwd.
Door de bouwwoede en winstbejag om zoveel mogelijk windturbines in te plannen, ook in gebieden waar steeds minder vrije plaats is tussen de windturbines en de woonkernen, ondervinden steeds meer bewoners ernstige hinder en overlast door geluid en slagschaduw.
35 klachten zouden volgens de cijfers komen uit de provincie Oost-Vlaanderen, waar ook veel windturbines dicht bij bebouwing staan. In Desteldonk menen enkele bewoners dat dit cijfer nog een sterke onderschatting is van het aantal klachten van overlast door windturbines zo kopt HLN:
“35 klachten over windmolens in Oost-Vlaanderen? Wij alleen al dienden er vorig jaar meer in”: bewoners in Desteldonk zijn overlast grondig beu
HLN meldt verder: “In de Keurestraat in Desteldonk vallen ze bijna van hun stoel vertellen verschillende bewoners aan HLN, want dat cijfer is volgens hen een sterke onderschatting van het aantal klachten. “Sinds die molens hier staan, kunnen we niet meer slapen”, zegt Mario. Op nauwelijks 300 meter van zijn huis staan intussen twee windmolens.
Daarom de oproep om in Affligem niet hetzelfde te laten gebeuren. Twee windturbines van 200 meter hoog en met een diameter van 150 meter op minder dan 300 meter van een woonkern is niet leefbaar!
Eens deze windturbines er staan is er trouwens niet veel meer aan te doen, zo blijkt ook uit de getuigenissen van bewoners elders in Vlaanderen. Steun daarom onze oproep en dien tijdig jouw bezwaar in voor een windstil Affligem.
Via deze pagina op onze website lees je hoe correct en kosteloos een bezwaarschrift kan maken.
Dien tijdig jouw bezwaarschrift in. Wacht zeker niet tot de laatste dag, want de klok tikt!
Diende je bij de vorige aanvraag in februari 2024 al een bezwaarschrift in? Doe dit dan zeker nu opnieuw want het betreft een NIEUWE AANVRAAG.
Je hebt nog…
Deel dit artikel via
Reactie op “In zeven jaar nooit zoveel klachten over windmolens in Vlaanderen (bron: De Standaard, 13/2/24)”