In de speciale coatings die windmolens moeten beschermen tegen roest zitten mogelijk stoffen die gevaarlijk zijn voor het milieu, blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De onderzoekers adviseren daarom om bij nieuwe windturbines coatings te gebruiken waar geen of weinig gevaarlijke stoffen uit vrijkomen.
In 2022 deed het RIVM al een eerste kort onderzoek (quick scan) naar de emissies van chemische stoffen bij windmolens, in opdracht van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Er zit een beschermende verflaag (coating) op de mast en er zitten microplastics in de verflaag op de bladen van de wieken.
Schadelijk?
Uit het onderzoek bleek dat deze stoffen door wind en regen ervanaf kunnen slijten en via het regenwater in de bodem en in het water terecht kunnen komen. Dat kan schadelijk zijn. En dat terwijl er steeds meer windmolens worden gebouwd, vanwege de overgang naar duurzame energie.
Bij het vervolgonderzoek in 2023 is informatie opgevraagd bij de fabrikanten van de coating. Bij welke Nederlandse windparken zijn metalen en epoxycoatings (kunststof) aanwezig? Op die vraag kwam geen antwoord, aldus RIVM-onderzoeker Willie Peijnenburg.
Zwijgende fabrikanten
“Het is speculeren waarom de fabrikanten niets laten weten. We hebben ons uiterste best gedaan om die gegevens boven water te krijgen. Dat is niet gelukt. In Nederland zitten ook met name de verkoopkantoren, die weten misschien niet wat voor coating er op de palen zit.” Het dwong het RIVM wel om bij de berekeningen met het meest ongunstige scenario te werken waarbij de schadelijke stoffen wel gebruikt worden.
“Door het uitlogen kan er een zorgwekkende stof vanuit de coatings vrijkomen. Het gaat dan om bisfenol A.” aldus Peijnenburg.
Reactie branchevereniging
De Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA), branchevereniging van de windenergiesector, laat aan RTL Z weten ook geen specifieke informatie te hebben over de gebruikte soorten metalen en coating. “Wij vinden duurzaamheid erg belangrijk, maar wij hebben er ook begrip voor als individuele leden vanwege concurrentiegevoeligheid bepaalde informatie niet hebben kunnen delen.”
bron: RTL Z
Dien tijdig jouw bezwaarschrift in. Wacht zeker niet tot de laatste dag, want de klok tikt!
Diende je bij de vorige aanvraag in februari 2024 al een bezwaarschrift in? Doe dit dan zeker nu opnieuw want het betreft een NIEUWE AANVRAAG.
Je hebt nog…
Deel dit artikel via