In het kader van het windturbinestappenplan van de federale Regering dat opgestart werd in 2022, breiden Skeyes en Defensie nu het aantal plaatsen waar windmolens kunnen gebouwd worden uit. Dit gebeurt onder meer door de exclusiezones rond luchthavens en radiobakens in te perken. Ook in Affligem werd intussen de exclusiezone rond het DVOR baken ingeperkt volgens de kaarten van Tractebel die terug te vinden is in het dossier. Hierdoor wordt het in de toekomst potentieel mogelijk om een groter windturbine park te creëren dan alleen de in de huidige plannen voorziene 2 windturbines langs de E40.
‘In opvolging van de uitvoering van het Federale klimaatbeleid 2021-2030 werd op de Federale Ministerraad van 18 maart 2022 beslist om “de drempels (o.a. afstand tot radars, oppervlakte en inplanting van uitsluitingszones…) die bestaan voor de bouw van windturbines maximaal af te bouwen door in overleg te gaan met Skeyes en Defensie” meldt Skeyes op haar website.
Op 22 november 2022 presenteerden skeyes en de (toenmalige) Federale minister van Mobiliteit een reeks maatregelen ter ondersteuning van de energietransitie, waaronder de opheffing van de beschermingszones o.a. rond de luchthaven van Charleroi. Windenergieprojecten zullen hierdoor sneller kunnen worden beoordeeld en positief geadviseerd worden. Het koninklijk besluit van 21 december 2022 voert een aantal wijzigingen door in het beheerscontract met Skeyes, waaronder de verplichting om een routekaart te ontwikkelen met maatregelen om de belemmeringen voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie zoveel mogelijk weg te nemen.
Op basis hiervan werkten Skeyes en Defensie samen een gemeenschappelijk stappenplan uit om de belemmeringen voor de uitrol van hernieuwbare energie tot een minimum te beperken.
Dit stappenplan werd op vrijdag 26 april 2024 ter kennis gebracht van de federale Regering. Bedoeling is om de energietransitie naar hernieuwbare energie te bevorderen met het oog een capaciteit van 1,5 GW te bereiken.
De installatie van windturbines heeft een aanzienlijke impact op de radarapparatuur die wordt gebruikt voor luchtverkeersleiding bij skeyes en bij militaire operaties. Om te allen tijde operationele efficiëntie en luchtvaartveiligheid voor alle luchtruimgebruikers te waarborgen, zijn extra investeringen in aanvullende infrastructuur noodzakelijk, die ten dele worden gefinancierd door de federale overheid. Dit maakt integraal deel uit van het windturbinestappenplan.
Vanaf 1 juli 2024 gingen (een deel van) de nieuwe kaarten met de herwerkte exclusiezones in. Op de website van Skeyes zijn op het moment van schrijven van deze post (22/1/25) de aangepaste kaarten nog niet beschikbaar.

Voor het radiobaken van Affligem blijkt echter uit de kaarten van Tractebel in het aanvraagdossier dat de exclusiezone rond het baken blijkbaar al werd ingekort van 3km naar 2km (zie figuur). De rode zone op onderstaande figuren geeft aan waar er geen windturbines kunnen komen om wille van het verstoren van het radiosignaal van het luchtbaken.

Ter vergelijking vind je hieronder de “oude” exclusiezones terug.

Hierdoor zou het nu mogelijk worden om het gebied geschikt voor windenergie langs de E40 in Affligem sterk uit te breiden van aan de grens met Aalst tot aan het Bellekoutercomplex en verder vanaf Essene tot aan Ternat. Een situatie waar wij als Affligem Windstil al van in het begin voor hebben gewaarschuwd dat deze plannen bestonden. Hierdoor zal de hinder in Affligem alleen nog maar toenemen voor meer omwonenden en dit in een gebied waar de ruimtelijke draagkracht al ruim overschreden is!
Ben je hiermee niet akkoord dien dan zeker tijdig een bezwaarschrift in zodat we onze gemeente leefbaar houden voor de huidige en toekomstige generatie.
Dien tijdig jouw bezwaarschrift in. Wacht zeker niet tot de laatste dag, want de klok tikt!
Diende je bij de vorige aanvraag in februari 2024 al een bezwaarschrift in? Doe dit dan zeker nu opnieuw want het betreft een NIEUWE AANVRAAG.
Je hebt nog…
Deel dit bericht via: