Een nieuw Openbaar Onderzoek over de aanvraag tot het verkrijgen van een omgevingsvergunning voor de bouw van twee windturbines van elk 200 meter hoog is opnieuw gestart op 24 december 2024 en loopt tot 22 januari 2025. Bezwaarschriften kunnen kosteloos worden ingediend via het omgevingsloket of bij de gemeente Affligem.
Het bestuur van Affligem deelt mee dat door ELECTRABEL NV en EOLY ENERGY NV een nieuwe aanvraag voor een omgevingsvergunning is ingediend bij het college van burgemeester en schepenen.
Bijna dag op dag 2 jaar geleden maakten Engie en Eoly hun oorspronkelijke plan bekend om in de kouters van Affligem nabij de grens met Erembodegem-Aalst 2 windturbines van 200 meter hoog te willen bouwen, en dit op minder dan 250 meter van de woningen gelegen in Teralfene en Ten Bos én vlakbij natuurgebied.
Het eerste aanvraagdossier van Engie en Eoly werd door het protest van de buurtbewoners en de gemeente Affligem door de indieners zelf ingetrokken in mei 2023. Het dossier bleek niet volledig, noch voldoende onderbouwd om tot een positief advies te kunnen leiden. In januari 2024 volgde dan een nieuw openbaar onderzoek nav het indienen van een door de projectaanvragers vervolledigde aanvraag tot omgevingsvergunning op basis van een “aangevuld dossier”.
De omgevingsvergunning werd eind mei 2024 geweigerd door de Administratie en de Minister o.a. omdat de windturbines niet verenigbaar zijn met de goede ruimtelijke ordening omwille van de nabijheid van 2 woonzones in Tenbos en Teralfene die te dicht liggen bij de twee windturbines. De vergunningsverlenende overheid oordeelde terecht dat door de inplanting van de twee windturbines beide woonzones dreigden omsloten te worden door verschillende grootschalige infrastructuren die de leefbaarheid sterk negatief zouden beïnvloeden en zo de ruimtelijke draagkracht van het gebied zouden overschrijden. De motivering hekelde bovendien ook de lacunes in het ingediende dossier waardoor de ruimtelijk-visuele impact van het project niet correct kon worden ingeschat.
Ook het feit dat de inwoners van deze woonzones momenteel al veel belast worden door de aanwezigheid van hinder veroorzakende infrastructuur waaronder de belangrijke transportader E40 en een 70 kV-hoogspanningslijn werden in de motivering hernomen.
Daarnaast was er volgens de motivering ook een niet te verwaarlozen impact te verwachten op het vleermuizenbestand omdat één windturbine (WT1) in een zone risicoklasse 2 zou worden ingeplant. Recente tellingen tijdens de zomer van 2023 leverden in de projectzone maar liefst 1.392 opnames op van minstens 7 verschillende vleermuissoorten. Allen zijn opgenomen in de instandhoudingsdoelstellingen van het nabijgelegen habitatrichtlijngebied en zijn ervoor gekend een (zeer) hoog risico op aanvaring met windturbines te hebben waardoor beide windturbines sowieso gedurende belangrijke momenten van de dag niet kunnen draaien.
Argumenten die AffligemWindstil als buurtcomité al van in het begin van dit project heeft aangehaald en die werden gesteund door meer dan 638 bezwaarschriften van buurtbewoners én van de gemeente.
Engie en Eoly hadden tot eind juli 2024 de tijd om in beroep te gaan tegen deze beslissing bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Ook al zijn bovenstaande, in de motivering van de weigering, aangehaalde zaken niet (meer) op te lossen of eenvoudig te wijzigen enkel door het opnieuw indienen of aanpassen van het dossier, toch besloten Engie en Eoly eind juli om in beroep te gaan bij de RvVB om deze beslissing te laten vernietigen.
Dergelijke procedure bij de RvVB neemt doorgaans redelijk wat tijd in beslag (tussen 9 à 12 maand). De vraag stelt zich of dat de bestaande omgevingsaspecten van de woongebieden dan plots anders kunnen/zullen beoordeeld worden, gezien deze situatie op het terrein niet gewijzigd is.
Hoewel Engie en Eoly in juli beroep hadden aangetekend tegen de weigering van een vergunning voor de bouw van twee windturbines in mei 2024 en dit beroep nog niet volledig behandeld is door de Raad voor Vergunningsbetwistingen, beslisten ze om deze uitspraak in beroep niet af te wachten. Ze dienen daarom een NIEUWE AANVRAAG in.
De aanvraag heeft betrekking op een terrein met als ligging Kortenbos en Zwarteberg met als kadastrale ligging 1 sectie D nrs 230C, 230D, 327D, 327C, 327A, 327B, 328B2, 504D, 505E, 505F, 505H, 505G, 516G, 516F, 516A en 516C.
Het betreft een aanvraag tot een windturbineproject Affligem E40 bestaande uit 2 windturbines.
Type handelingen:
– stedenbouwkundige handelingen
– exploitatie van één of meerdere ingedeelde inrichtingen of activiteiten
– vegetatiewijzigingen
Referentie omgevingsloket: OMV_2024119712
Referentie gemeente: 2024/0194
Projectnaam omgevingsloket: Affligem E40
Projectnaam gemeente: Affligem E40 – plaatsen van 2 windturbines
Ligging: Kortenbos en Zwarteberg
Inrichting: 20221206-0021
OPGELET: De nieuwe termijn om voor het Openbaar Onderzoek van december 2024 een bezwaarschrift in te dienen loopt van 24 december 2024 tot en met 22 januari 2025!
OPGELET: Hoewel Engie en Eoly beroep hebben aangetekend tegen de weigering van een vergunning voor de bouw van twee windturbines in mei 2024 en dit beroep nog niet volledig behandeld is door de Raad voor Vergunningsbetwistingen, beslisten ze om deze uitspraak in beroep niet af te wachten. Ze dienen daarom een NIEUWE AANVRAAG in. Het is dus belangrijk om OPNIEUW een bezwaarschrift in te dienen aangezien het een NIEUWE PROCEDURE betreft waardoor de eerder ingediende bezwaarschriften van begin 2024 voor deze procedure niet meer gelden!
TER INFO: De vorige vergunningsaanvraag werd in mei 2024 door de Bevoegde Vlaamse Overheid en de Minister geweigerd omdat ze niet in overeenstemming is met de goede ruimtelijke ordening en omdat het project de draagkracht van de getroffen woonkernen overschrijdt. De beide windturbines liggen immers zeer dicht bij de woonkernen van Tenbos en de Daalstraat. Daarnaast is er in de motivatie te lezen dat er een belangrijke impact te vrezen is op de vleermuispopulatie in het projectgebied. Ondanks deze weigering dienden Engie en Eoly nu opnieuw een identiek dossier in, zonder de uitslag van hun eigen beroep af te wachten…
Bezwaarschriften kunnen kosteloos worden ingediend via het omgevingsloket of bij de gemeente Affligem t.a.v. het college van burgemeester en schepenen.
Weet je niet hoe dit juist moet of heb je hulp nodig, kijk dan even op deze pagina lees je hoe je een geldig bezwaarschrift kan indienen of neem contact met ons op via onze contactpagina. Wij helpen je graag verder.
Dien tijdig jouw bezwaarschrift in. Wacht zeker niet tot de laatste dag, want de klok tikt!
Diende je bij de vorige aanvraag in februari 2024 al een bezwaarschrift in? Doe dit dan zeker nu opnieuw want het betreft een NIEUWE AANVRAAG.
Je hebt nog…
Deel dit bericht via